Ciasto francuskie - zainspiruj się
Planujesz przyjęcie, domówkę, lub po prostu masz ochotę na przegryzienie czegoś słonego podczas oglądania filmu? Poniżej znajdziesz mnóstwo inspiracji na przekąski z wykorzystaniem ciasta francuskiego! Nie wymagają one jakichkolwiek umiejętności kulinarnych. Wystarczy kilka powszechnie dostępnych składników i gotowe!
REKLAMA
Skąd wzięło się ciasto francuskie?
Ciasto francuskie, znane również jako pâte feuilletée, to kruche ciasto o warstwowej strukturze, które zawdzięcza swój wygląd wielokrotnemu składaniu i wałkowaniu, oraz dużej ilości tłuszczu. Choć uważa się, że ciasto ma swoje korzenie w starożytnej Grecji, gdzie wyrabiano je z oliwą, to tradycyjna receptura pochodzi od francuskiego malarza i kucharza Claude'a Lorraina, który żył w XVII wieku. Podobno wyrabiał on rogaliki z takiego ciasta dla swojego chorego ojca. Receptura podobna do dzisiejszej opublikowana została w książce "Le Pastissier François" w roku 1653. Dzisiaj ciasto francuskie jest popularne na całym świecie i wykorzystywane jest jako spód do tart i ciast, jak również w słonych i słodkich przekąskach.W Polsce ciasto francuskie pojawiło się około XVIII wieku i zostało wspomniane w książce "Opis obyczajów za panowania Augusta III" autorstwa Jędrzeja Kitowicza. Autor opisuje w niej legendę, w której pojawia się "listkowe ciasto", będące przysmakiem na dworze królewskim.
Jednak należy pamiętać, że ciasta francuskiego nie powinny jeść osoby mające problemy z drogami żółciowymi.
Na Kaszubach ciasto francuskie jest serwowane razem z krelkami, czyli solonymi śledziami i suszonymi grzybami z przyprawami. Całość jest polewana dużą ilością śmietany.
Przekąski słone
- Ślimaczki z szynką i serem: Pokrój ciasto francuskie na paski, posmaruj przecierem pomidorowym, a następnie ułóż na nim plasterki szynki i żółtego sera. Zwijaj paseczki ciasta i piecz w piekarniku do zarumienienia.
- Mini pizzki z ciasta francuskiego: Pokrój ciasto francuskie na kwadraty, posmaruj przecierem pomidorowym i posyp ulubionymi dodatkami, takimi jak kawałki szynki, papryka, pieczarki i ser. Piecz w piekarniku do zarumienienia.
- Słone krokiety z ciasta francuskiego: Przygotuj farsz z mięsa mielonego, cebuli, czosnku i przypraw. Pokrój ciasto francuskie na kwadraty, umieść na nim farsz i zwijaj w kształt krokieta. Smaż w głębokim oleju do zrumienienia.
- Paluszki serowe z ciasta francuskiego: Pokrój ciasto francuskie na paski, posmaruj roztrzepanym jajkiem i posyp startym serem. Piecz w piekarniku do zarumienienia i podawaj z ulubionym sosem, np. czosnkowym lub pomidorowym.
Przekąski słodkie
- Rogaliki z jabłkami i cynamonem: Pokrój ciasto francuskie na trójkąty, umieść na każdym kawałku pokrojone w cienkie plasterki jabłka, posyp cynamonem i zwijaj w kształt rogalika. Piecz w piekarniku do zarumienienia.
- Mini tarty z owocami: Wypełnij foremki na muffiny ulubionymi owocami, takimi jak truskawki, borówki, maliny lub jabłka, a następnie wlej roztrzepane jajka. Pokryj kawałkiem ciasta francuskiego i piecz w piekarniku do zarumienienia.
- Ciasteczka z orzechami i miodem: Posmaruj ciasto francuskie miodem i posyp posiekanymi orzechami, a następnie zwijaj w rulon i kroj w plastry. Piecz w piekarniku do zarumienienia.
- Mini pączki z marmoladą: Wyciągnij kółka z ciasta francuskiego, umieść na każdym łyżeczkę ulubionej marmolady i zlepij końce, aby utworzyć pączek. Smaż w głębokim oleju do zrumienienia, a następnie posyp cukrem pudrem.
- Babeczki z kremem i owocami: Pokrój ciasto francuskie na kwadraty, umieść w foremkach do babeczek, a następnie wlej do każdej masy kremowej z serka mascarpone i cukru pudru. Piecz w piekarniku do zarumienienia, a następnie udekoruj ulubionymi owocami.
PRZECZYTAJ JESZCZE